Handgemaakt en eerlijk uit Ecuador

Bufandy stelt je voor aan Fabian:

Fabian is ambachtelijk wever. Samen met zijn vrouw Cecilia en hun drie kinderen woont hij in een kleine gemeenschap in het noorden van Ecuador. Het kleine dorp met voornamelijk onverharde wegen ligt op de flanken van een slapende vulkaan. Fabian en Cecilia behoren tot de inheemse groepering van Otavaleños, welke bekend staat om hun kwalitatief hoogstaande kunstnijverheid.

In het huiskamerfabriekje van Fabian is het een drukte van belang. In de grootste ruimte draaien drie weefmachines op volle toeren terwijl mannen het schietspoel continue van nieuwe wol voorzien. In Ecuador is weven een echt mannenberoep. In andere ruimtes worden de stoffen op maat geknipt en met distels bewerkt. Met aan elkaar gebonden gedroogde distels worden de stoffen geborsteld om ze een natuurlijke uitstraling te geven. Tenslotte wordt de stof licht gestreken totdat zij een luxueuze glans laat zien.

handenmatilde

In totaal werken er 12 ambachtslieden, zowel mannen als vrouwen, die gezamenlijk 10 gezinnen vertegenwoordigen. Het merendeel is familie van Fabian & Cecilia, maar ook werken er mensen uit nabijgelegen dorpen. ‘Ze worden hier beter betaald dan in de grote fabriek, en komen daarom graag hier’, aldus Fabian. Er wordt hard gewerkt in het fabriekje, maar om 17:00uur worden de processen stilgelegd en is het tijd voor partijtje voetbal op het naastgelegen veldje. Ook Fabian rent het veld op.

Het merendeel van de producten die Fabian en zijn team maken, wordt verkocht op de lokale markt, maar tegenwoordig is een deel bestemd voor de Nederlandse markt via Bufandy. Door aanschaf van een product van alpaca uit de collectie van Bufandy, steun je de families van Fabian en zijn team in Ecuador.